maanantai 5. maaliskuuta 2012

Inhokki ui uudelleen kattilaan


Yksi äitiysloman monista hyvistä puolista on se, että on aikaa panostaa arkiruokaan. Pitkäaikaistavoitteemme on syödä entistä terveellisempää, lisäaineettomampaa ja luomumpaa ruokaa. Etenemme tavoitteessa hitaasti, pienin askelin ja voimien mukaan.

Viime aikoina olen leiponut valtaosan meillä syötävästä leivästä itse. Yritämme suosia mahdollisimman paljon myös sesonkiruokia ja etenkin kalaa ja riistaa.

Meillä on keittiössä toimiva työnjako, minä kokkaan uudempaa ja kansainvälisempää, miehen bravuureja ovat kotimaiset perinneruoat. Jos minä laitan ruokaa kyyhkysistä, täytän linnut omenachutneyllä, miehen käsissä samoista linnuista tulee klassista pataa...

Talven sesonkiherkku on made. Lapsuustalvista muistan elävästi vastenmielisen matikkakeiton. Matikkakeitto oli ainoa ruoka, josta en kertakaikkiaan pitänyt. Pyörittelin kalanpaloja lautasella loputtomasti.

Nyt madesoppa on ehdotonta talviherkkua. Miehen loistavalla reseptillä keitettynä se maistuu myös lapsille.

Madekeitto
1-2 perattua ja nyljettyä madetta
8 perunaa
4 porkkanaa
2 sipulia
1,5 litraa vettä
1 purkki ranskankermaa
2,5 dl kermaa
5 laakerinlehteä
maustepippuria
suolaa
voita
kuivattua ja tuoretta tilliä

Laita kattilaan vesi, suolaa runsas teelusikallinen, laakerinlehdet ja mateet. Kun liemi kiehuu, kuori pinnalta pois vaahto. Keitä noin 15 minuuttia. Nosta kala pois liemestä lautaselle ja siivilöi liemi kulhoon odottamaan.

Laita kattilan pohjalle reilusti voita ja kuullota silputtu sipuli. Lisää porkkanat ja perunat. Anna hautua hetki. Kaada liemi takaisin kattilaan ja anna kiehua.

Poista mateesta ruodot ja lisää kala keittoon. Mausta keitto tillillä ja maustepippurilla. Lisää kerma ja ranskankerma, lisää suolaa tarvittaessa.

Silppua keiton pinnalle tuoretta tilliä. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.

Tänään meillä ei ollut tuoretta tilliä ja silppusimme keiton päälle basilikaa. Yllättävän hyvää oli sekin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti